Sastojci:
Za biskvit:
5 jaja
75 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika hlеbnih mrvica
1 kašika ruma
25 g rendane čokolade
Za fil:
375 ml mleka
5 žumanca
50 g šećera
45 g brašna
200 g putera
1 kašika prah šećera
1 kašičica vaniline esencije
Za šaum:
5 belanaca
225 g šećera
Za glazuru:
50 g gorke čokolade
30 g putera ili 1 kašika ulja
Umutiti belanca u šne i ostaviti ih na stranu.
Žumanca mutiti sa šećerom, dok ne promene boju.
Hlebne mrvice potopiti sa kašikom ruma, brašno, orahe i mlevenu čokoladu sve zajedno izmešati pa dodati potopljene mrvice u smesu od oraha i još jednom izmešati. Dodavati mešavinu brašna i oraha u smesu od žumanaca, muteći na slabijoj brzini.
Kada je sve sjedinjeno, dodavati belanca kašiku po kašiku i nežno umešati u testo.
Kalup, prečnika 22 cm podmazati puterom i brašnom i sipati umućenu smesu.
Peći u prethodno zagrajanoj rerni na 170°C oko 45 min. kora je pečena kad je prstom nežno pritisnete odozgore i kora se vrati, ili proverite čačkalicom.
Pečenu koru ostaviti da se malo prohladi u kalupu, pa je izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, najbolje je koru napraviti dan ranije.
250 ml mleka sa šećerom, staviti u šerpicu i pustiti da provri, na osrednjoj temperaturi.
Žumanca umutiti pa dodati brašno i vanilinu esenciju, smesa će vam biti gusta, dodati ostatak hladnog mleka, sve sjediniti pa sipati u vrijuće mleko. Kuvati dok se ne zgusne.
Fil sipati u posudu i pokriti sa providnom folijom.
Posebno umutiti puter sa kašikom prah šećera, pa sjediniti sa skuvanim filom kada se ohladi.
Ohlađeni fil premazati preko kore, koju ste stavili na tacnu i staviti u frižider.
Оstaviti da se još hladi u frižideru, za to vreme skuvati šaum.
U veću šerpu staviti vodu da vri, na osrednjoj tempertaturi, u drugu šerpu ili ako imate metalnu posudu za mućenje staviti belanca sa šećerom i mutiti ručnim mikserom celo vreme dok se kuva, treba ga kuvati oko 15 min. da bi bio gotov.
Šaum premazati preko fila.
Otopiti čokoladu na pari, dodati omekšali puter, sve sjediniti i preliti preko šauma i vratiti u frižider, dok se malo čokolada stegne, izvaditi pa nožem obeležiti komade, jer preliv od čokolade ovako napravljen je dosta tvrd, ako ne obeležite pucaće vam pri rezanju.
Po želji možete napraviti glazuru od 50 g čokolade sa 1 kašikom ulja i preliti preko torte, ova glazura će biti mekša za sečenje i torta vam neće pucati.
Tortu još možete ukrasiti sa ulupanom slatkom pavlakom, okolo, pre nego što sipate čokoladnu glazuru a i ne morate, ostaviti je da se potpuno ohladi najmanje 3-4 sata u frižideru.
No comments:
Post a Comment